Zie jij ook toekomst in de energietransitie?

Klimaatneutraal tegen 2050. Ambitieus, maar niet onmogelijk. Wie slim is, zet vandaag in op hernieuwbare energie. Warmtepompen en zonnepanelen vinden alvast vlot hun weg naar de gebruiker. Maar voor een optimaal rendement kan je niet omheen een professionele installateur met kennis van energiemanagementsystemen (EMS).

Nieuw in 2024: installateur van energiemanagementsystemen (EMS)

Om de energietransitie waar te maken, moeten we fossiele brandstoffen vervangen door ecologische varianten. Koolstofarme energiebronnen zoals water- en windenergie duwen de energietransitie in een stroomversnelling. Ook consumenten hebben de boodschap begrepen en investeren massaal in zonnepanelen, warmtepompen en thuisbatterijen.

Wat zijn energiemanagementsystemen?

Dankzij die nieuwe technologieën kunnen gebruikers hun energieopwekkers en -verbruikers digitaal aansturen en zelfs met elkaar verbinden. Al die data komen samen in een energiemanagementsysteem.  Via dit slim systeem kunnen klanten hun energie-efficiëntie optimaliseren en hun energiekosten verlagen. Goed voor de planeet, en gunstig voor de energiefactuur.

De rol van de installateur

Om het hoogste rendement te halen uit hun energiesysteem kiezen steeds meer klanten voor een energiemanagementsysteem. Daar hangt ook een prijskaartje aan vast. Een investering die ze gerust willen maken als een professional hen bijstaat. Kortom, wil je als installateur tegemoetkomen aan de noden van de huishoudelijke klanten, dan kan je niet zonder kennis van EMS. Want nieuwe technologieën vragen ook om nieuwe vaardigheden.

Deze partners hielpen bij de ontwikkeling van de nieuwe opleidingen:

Opleiding installateur EMS

Gelukkig moet je niet alles alleen uitzoeken. In samenwerking met Syntra   ontwikkelden we de merkonafhankelijke opleiding Installateur van energiemanagementsystemen. Een leertraject met verschillende modules die de kwaliteit van je diensteverlening verbetert. Een inspanning die meer dan loont, want de vraag naar energie-efficiënte toepassingen blijft stijgen.

Waarom de opleiding volgen?

  • Je verwerft inzichten in het huidige marktaanbod van energiemanagementsystemen in woningen
  • Je leert de kenmerken en de toepassing van de verschillende energiemanagementsystemen die er op de markt zijn. Zo ben je de concurrentie een stap voor.
  • Je bereidt je dienstverlening uit. Na de installatie ondersteun je klanten ook met onderhoud, monitoring en configuraties.
  • Je ontwikkelt soft skills en leert communiceren met je klanten. Je brengt hun noden in kaart, geeft objectief advies en zorgt voor de beste energieoplossing.

ENERGIEOPLEIDINGEN MET TOEKOMST:

Installateur energiemanagementsystemen (EMS)​

In deze opleiding energiemanagement leer je hoe je het huidige energiegebruik kunt analyseren en inefficiënties en mogelijke besparingen kunt opsporen.

Je leert hoe je lokale parameters kunt instellen, zoals: weersomstandigheden, CO2-niveaus, relatieve luchtvochtigheid (RV), aantal aanwezige personen, bezetting en reservering van ruimtes, digitale meters, gas-, water- en stookoliemeters, enzovoort.

Daarnaast komt het slimme aansturen van HVAC-systemen op basis van voorspellingen aan bod, evenals dynamische productie en opslag van sanitair warm water (SWW), dynamische aansturing van HVAC en de bijbehorende protocollen, standaarden en compatibiliteit.

hernieuwbare energie: waterstoftechnieken​

Waterstof is een veelbesproken onderwerp, maar wat betekent waterstof voor jou?

Dagelijks verschijnen er persberichten en aankondigingen van bedrijven over waterstof, waardoor het moeilijk kan zijn om het overzicht te behouden.

Deze opleiding is ontworpen om het gebrek aan publieke kennis over hernieuwbare waterstoftechnologieën aan te vullen. Tijdens de cursus leer je alles wat je moet weten om de belangrijkste technologische factoren voor het succes van waterstoftechnieken te begrijpen. Waterstof is een goed voorbeeld van de circulaire economie, maar de duurzaamheid ervan hangt af van de manier waarop het wordt geproduceerd.

Installateur elektrische laadpalen

De vraag naar laadpalen is de afgelopen jaren exponentieel gestegen door de opkomst van elektrische voertuigen (EV’s) en zal in de toekomst alleen maar verder toenemen. Dit leidt tot een groot tekort aan zowel publieke laadpalen als thuislaadpunten. Het installeren van deze laadpalen moet volgens duidelijke richtlijnen gebeuren en vereist specifieke technische kennis.

Elektriciens die zich willen specialiseren in de installatie van laadinfrastructuur zijn met deze opleiding aan het juiste adres. Je leert hoe je laadinfrastructuur moet installeren, aansluiten en repareren. Daarnaast ben je na de opleiding in staat om een weloverwogen keuze te maken uit verschillende laadsystemen en hun bijbehorende producenten.

windmolentechnicus on- en offshore

Windmolentechnici spelen een cruciale rol in de duurzame energie-industrie door ervoor te zorgen dat windturbines optimaal functioneren en minimale uitvaltijd hebben.

Om windmolentechnicus te worden, heb je naast een grote dosis toewijding ook voldoende technische kennis en praktische vaardigheden nodig. Daarnaast moet je verschillende veiligheids- en technische certificaten behalen, zoals GWO-certificeringen (Global Wind Organization). Dit alles leer je tijdens de eenjarige voltijdse opleiding. Zodra je de opleiding met succes hebt afgerond, kun je controles, onderhoud en reparaties aan windturbines uitvoeren op elektrisch, mechanisch en hydraulisch gebied. Ook kun je allerlei elektrische storingen oplossen.

Windmolentechniek is een veelbelovend vakgebied vanwege de groeiende vraag naar duurzame energiebronnen zoals windenergie. Werk is dus verzekerd.