op naar een Brexit-proof Vlaanderen

Vanuit de Europese Unie zaken doen met het Verenigd Koninkrijk (officieel het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland) verloopt sinds 1 januari 2021 op basis van een ambitieus handelsakkoord. Maar ondanks die samenwerkingsovereenkomst werd handel drijven met het Verenigd Koninkrijk complexer en duurder. Maak jouw KMO Brexit-proof met een hands-on training die je optimaal voorbereidt op handelen met de UK.

bekijk alle Brexit-opleidingen

op naar een brexit-proof Vlaanderen
Hou rekening met vertragingen en controles door de douane

Wist je bijvoorbeeld dat:

 • je nu opnieuw douanetarieven moet betalen bij import en export, tenzij je kan aantonen dat je goederen voldoen aan de in het akkoord vastgelegde oorsprongsregels?
 • je administratieve taken fors toenemen? Je moet opnieuw uit- en invoeraangiftes invullen en je goederen moeten vergezeld worden van certificaten die aantonen dat ze beantwoorden aan de Europese/Engelse normen. Bovendien gelden de certificaten die het Verenigd Koninkrijk invoert niet altijd in de EU en omgekeerd.
 • je voortaan best rekening houdt met allerlei vertragingen en controles? Dat komt door ingewikkelde douaneprocessen, inclusief een vooraanmelding vooraleer goederen vertrekken en, in het geval van voedingsmiddelen, bijkomende certificaten en controles rond voedselveiligheid.
 • het verenigd koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.
op naar een Brexit-proof Vlaanderen
Verwerf kennis over de impact van Brexit op de goederenstroom

Welke impact heeft Brexit op jou?

Sinds de inwerkingtreding van het Brexithandelsakkoord is het voor veel ondernemers niet helemaal duidelijk welke stappen ze precies moeten ondernemen om vanuit onze douane-unie goederen vlot van of naar het Verenigd Koninkrijk te sturen. Zelfs als ze beroep doen op een douane-expediteur, een douaneagent of een erkende vervoerder, komen deze vragen vaak terug:

 • Waartoe dient een exportdocument en hoe moet ik het boekhoudkundig verwerken?
 • Hoe bewijs ik de oorsprong van mijn goederen?
 • Hoe zit het met accijnsgoederen?
 • Onder welke verkoopvoorwaarden verkoop ik mijn goederen best en wat zijn de valkuilen?
 • Wat met goederen die gekeurd moeten worden door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)?

Een goede kennis van import- en exportzaken is dan ook van essentieel belang om de impact van de Brexit op je goederenstroom en je bedrijfsresultaat te beperken.

Verwerf kennis over douanetechnische vraagstukken

Via verschillende opleidingen biedt het Syntra-netwerk, met steun van het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ontwikkeling (VLAIO), KMO’s de mogelijkheid om kennis te maken met alle facetten van de douaneproblematiek, en in het bijzonder met betrekking tot Brexit.

Brexit-proof maken van KMO's

De opleiding 'Brexit-proof maken van KMO's - Douanetechnische vraagstukken na Brexit' omvat 32 lesuren en bestaat uit

 1. Een basismodule (24 u)
 2. Een verplicht te volgen specialisatiemodule, vrij te kiezen uit:
  1. Voedingsmiddelen en accijnzen (8 u)
  2. Industriële producten (8 u)

In lesblokken van telkens 4 uur simuleer je aan de hand van praktische oefeningen realistische situaties rond de nieuwe handels- en douaneregels met het Verenigd Koninkrijk.

Voor wie is de opleiding bestemd?

 • Voor importeurs, exporteurs, transporteurs en traders die een groot deel van hun omzet halen uit de handel met het Verenigd Koninkrijk.
 • Voor producenten van goederen die bestemd zijn voor het Verenigd Koninkrijk of waarin grondstoffen van Britse oorsprong zijn verwerkt. Die kennis kan je daarna ook perfect inzetten voor handel, import en export met andere landen buiten de EU.

 

download de online brochure

op naar een brexit-proof Vlaanderen
brexit-opleidingen

Bekijk hier alle brexit-opleidingen